Да помним, че българите сме състрадателни и добри! Затрогващ е разказът

...
Да помним, че българите сме състрадателни и добри! Затрогващ е разказът
Коментари Харесай

Мирослав Боршош: “Памет” – емоционална изложба със съкровени вещи и документи, посветена на 100-годишнината от приемането на арменските бежанци в България

„ Да помним, че българите сме състрадателни и положителни! 

Затрогващ е разказът на потомците на арменците, намерили протекция и втори дом в България при започване на 20. век “ –  коментира заместник-кметът на град София Мирослав Боршош, който беше измежду първите, които разгледаха изложбата.

До 30 ноември Регионален исторически музей – София представя изложбата „ Памет “ – 100 години от приемането на арменските бежанци от българската страна. Историческият роман води към началото на ХХ век, когато няколко талази от арменски бежанци поредно идват в България. Споменът за нелекия им път, приемът и всекидневието им тук оживява посредством съкровени предмети, съпътстващи фамилиите в тестванията и предаващи се през поколенията. Включени са персонални аксесоари, оцелели заедно със притежателите през пътя от историческите арменски територии до България: връхна част на сватбена рокля, детски дрешки, незавършена завивка за легло. Показани са и документи: паспорти за краткотрайно престояване, визитни картички, фамилни фотографии и други

Детайлното авансово проучване на проблематиката разкрива и добавената стойност на предметите. Своеобразни преносители с изключение на на данни за материалната култура, те пазят и страстите от претърпяното. Изложбата показва проучената информация под формата на фамилни истории. Сред съхраненото и описаното са романтични – за жалост, останали неизпълнени – пожелания брачната половинка да чака брачна половинка си, отиващ на война, покрай море; годеници, донесли в България с цената на всичко кутията от годежа си в родното място, която тогава била празнично цялостна с ягоди; куфар, минал безчет километри със собствениците си до финалното им определяне в България.

Временната експозиция „ Памет “ се провежда по самодейност на Координационния съвет на арменските организации в София. Партньор е арменската черква „ Сурп Кеворк “ – Пловдив. Изложбата е отдадена на 30-годишнината от установяването на дипломатическите връзки сред Република Армения и Република България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР